AVH biedt assessments voor boa’s en individuele coaching

AVH biedt gemeenten assessments voor boa's en individuele coaching. In dit artikel vertellen we over onze werkwijze en het resultaat.

ASSESSMENTS VOOR BOA’S EN INDIVIDUELE COACHING

Een pragmatisch assessment is een tool om boa’s verder op weg te helpen in hun persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling. Ook biedt het coördinatoren en/of leidinggevenden handvaten voor het coachen en begeleiden van de boa’s.

Onze senior adviseur Saskia Hofman heeft bij meerdere gemeenten assessments voor boa’s gedaan, gericht op de professionalisering en ontwikkeling van handhavingsteams. In dit stuk nemen wij u graag mee in de werkwijze.

ONZE WERKWIJZE

individuele coachingDe onderzoeksfase van het assessment start waar het werk van de boa’s plaatsvindt: op straat. Saskia is een dagdeel met de boa’s de straat opgegaan. Terwijl de boa’s het dagelijkse werk uitvoerden, werden zij beoordeeld op kennis (‘het weten’), vaardigheden (‘het kunnen’) en hun eigen motivatie (‘het willen’). Hierbij wordt de toetsing op de (wets)kennis gekoppeld aan de bevoegdheden van en uitvoering door de boa. Vervolgens wordt er vanuit de praktijksituaties een kort assessmentverslag opgesteld. Deze bevat aanbevelingen en gemaakte afspraken waarin de boa’s zich verder in kunnen ontwikkelen. Het biedt gerichte en bruikbare handvaten voor in de praktijk.

Daarnaast kan het assessment worden ingezet in het selectieproces voor nieuwe boa’s. Uiteraard is het hierbij niet mogelijk om in uniform het werk in de praktijk te laten zien. In dit geval gaat Saskia met hen op straat op zoek naar overtredingen. Hierbij ligt de focus zowel op houding en gedrag als het ontleden van casussen om bevoegdheden en wetskennis te toetsen. Vervolgens worden er kandidaten aangenomen met een ontwikkelingsadvies op zak.

Eén van de gemeenten waarbij een assessment is uitgevoerd, is de gemeente Hoeksche Waard:

“Het assessment maakte onderdeel uit van het selectieproces van geschikte kandidaten. Uiteraard was het ietwat spannend vooraf, maar de ervaring van onze medewerkers is zeer positief. Zij hebben veel gehad aan de sessie en hebben de werkwijze van Saskia als zeer prettig ervaren. De opgedane inzichten maken tevens deel uit van de persoonlijke ontwikkelgesprekken van de nieuwe medewerkers’’.

Individuele coachingstrajecten

Naast de assessments begeleidt Saskia individuele coachingstrajecten voor boa’s. In deze coaching worden zowel persoonlijke als vakinhoudelijke ontwikkelpunten verweven. Ook hier staat de praktijk centraal. De boa ontvangt individuele handreikingen die hij of zij kan toepassen in de praktijk.

INTERESSE?

Wilt u meer informatie over assessments voor boa’s, individuele coaching of andere diensten? Neem dan gerust contact met ons op via info@veiligheidenhandhaving.nl of 085 – 401 64 09. We denken graag met u mee.