Avondklok: tips om je handhavingsteam in positie te brengen

Gistermiddag heeft het kabinet extra maatregelen ingesteld in strijd tegen de COVID19-pandemie. Een van die maatregelen kan een avondklok zijn. Dit zijn een aantal tips om als gemeente je handhavingsteam zo goed mogelijk in positie te brengen.

Gistermiddag heeft het kabinet extra maatregelen ingesteld in strijd tegen de COVID19-pandemie. Een van die maatregelen kan een avondklok zijn. Van de Boa als integraal handhaver van de openbare ruimte wordt dan gevraagd een bijdrage te leveren in de handhaving van de avondklok. Dit is voor Nederlandse begrippen een ongekend zware maatregel die veel doet met mensen, dus ook met de Boa.

We bieden graag al een aantal tips om als gemeente je handhavingsteam zo goed mogelijk in positie te brengen:

  1. Heb als leidinggevende aandacht voor de boa als mens. De avondklok is voor iedereen een ingrijpend middel;
  2. Zorg voor een goede handhavingsstrategie binnen het team handhaving, in afstemming met de politie;
  3. Maak afspraken wanneer je een stap naar voren doet en wanneer een stap naar achteren;
  4. Focus niet alleen op de avondklok, maar blijf oog houden voor de andere reguliere handhavingsprioriteiten;
  5. Creëer ruimte voor debriefing en intervisie om ervaringen te delen, met name gericht op de spanning tussen de mens achter de boa en diens professie.

Uiteraard houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving

De rol van de gemeente is belangrijk voor een veilige en leefbare omgeving. Onze kracht ligt in het professionaliseren van uw handhavingsteam en het aanpakken van veiligheidsthema’s. Wij staan dicht bij het werkveld en kennen de praktijk. Zo brengen we met verstand van de inhoud uw organisatie in beweging. Kennismaken? Neem contact met ons op via info@veiligheidenhandhaving.nl of 085 – 401 64 09.