Checklisten screening nieuwe huurders: voorkom misbruik

Met de checklisten screening nieuwe huurders voorkomt u misbruik van winkelpanden, winkelruimtes en woningen in uw gemeente.

Het afgelopen jaar is er door een breed publiek-private werkgroep hard gewerkt aan de realisatie van screening checklisten voor verhuur. Onze adviseur Lukas Verbiesen was voorzitter van deze werkgroep. Er zijn checklisten ontwikkeld voor kantoorruimten, winkelruimten en woningen. Ze bieden voor elk type verhuurder per object zicht en inzicht in alle screeningsmogelijkheden.

Een opgerolde hennepkwekerij in een huurwoning, een illegale wapenopslag in een gehuurde garagebox of een crimineel die een winkelpand huurt voor illegale activiteiten. De gevolgen zijn groot voor de verhuurder. De gemeente kan de woning tijdelijk sluiten, waardoor de verhuurder inkomsten misloopt. Wanneer er sprake is van criminele activiteiten keert de verzekering schade aan de woning lang niet altijd uit. Of de hypotheekverstrekker gebruikt het recht om bij misbruik van een woning de hypotheek stop te zetten. Daarom moet je als verhuurder letten op wie er van je huurt.

Voorkom misbruik van panden

Om misbruik van panden voor criminele doeleinden te voorkomen en particuliere eigenaren en woningcorporaties te helpen, bestaan verschillende mogelijkheden om potentiële huurders te screenen. Dit is een belangrijke preventieve maatregel om crimineel gebruik van vastgoed te voorkomen. Maatregelen die onder screening vallen variëren van het uitnodigen van de potentiële huurder tot het opvragen van een werkgeversverklaring. Om deze screening consequent uit te kunnen voeren zijn checklisten ontwikkeld. Deze geven verhuurders handvatten in het uitvoeren van een effectieve screening van potentiële huurders.

Checklisten screening nieuwe huurders

Checklist screening verhuur kantoorruimteChecklist screening verhuur winkelruimteChecklist screening verhuur woonruimte

De landelijke Kerngroep Crimineel Gebruik Vastgoed ontwikkelde de checklisten, in deze groep zitten IVBNVastgoedmanagement Nederland (VGM NL)VastgoedPRONVMVBOVastgoed BelangVNGAedesPolitie NederlandMinisterie van Justitie en VeiligheidGemeente EindhovenCity of AmsterdamMinisterie van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesRiec Limburg en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

Meer informatie?

Lukas Verbiesen Veiligheid en Handhaving
Neem dan gerust contact op met Lukas Verbiesen.