Terugblik stage Mika

In dit artikel blikt Mika terug op zijn afstudeerstage bij AVH.

Mika RuwaardIn het eerste half jaar van 2021 deed Mika Ruwaard zijn afstudeerstage bij Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving. Hij heeft dit succesvol afgerond en mag zich nu Integraal Veiligheidskundige noemen. In dit artikel vertelt Mika over zijn onderzoek en stageperiode die niet heel makkelijk was vanwege corona.

Wat heb je onderzocht?

Tijdens mijn stageperiode heb ik jeugdoverlast tijdens corona onderzocht en de wijze waarop gemeenten wendbaar kunnen inspelen op zulke onverwachte situaties. Hiervoor is gekeken naar het aantal meldingen van jeugdoverlast die de politie en gemeentelijke handhavers ontvangen van burgers. Hieruit kwam dat er een enorme stijging is van het aantal meldingen ten opzichte van voor corona. Deze bevinding is voorgelegd aan politie en handhaving van de gemeente Apeldoorn. Met hen, samen met jongerenwerkers van Apeldoorn, is het gesprek aangegaan om dit onderwerp te bespreken. Ook is er gekeken naar criminologische verklaringen voor een mogelijke stijging van het aantal overlastmeldingen. Als laatste is er gekeken naar de mogelijkheid voor een handhavingsteam om wendbaar in te spelen op een onverwachte situatie. Hieruit kwam het advies voor een aangepaste Handhavingsuitvoeringsprogramma (HUP).

Wat heb je geleerd?

Tijdens het onderzoek heb ik geleerd dat objectieve cijfers, zoals het aantal overlastmeldingen, soms ver weg kan staan van de subjectieve beleving van de professionals. Het bleek namelijk dat het aantal jeugdoverlastsituaties volgens de politie en handhaving niet gestegen waren. Een interessante en opvallende bevinding aangezien het aantal meldingen ruim verdubbeld was in die periode.

Door corona kreeg het onderzoek veel extra hordes. Interviews konden bijvoorbeeld niet fysiek afgelegd worden. Je hele studie leer je hoe je interviews moet houden, maar er is nooit aandacht besteed aan een online interview. Ondanks de veranderende situatie kan ik tevreden terugkijken op de afgenomen interviews.

Hoe heb je het ervaren?

Corona heeft het feestje aardig verpest. Je verheugt je op zoveel dingen, maar ineens kan veel niet. Velen werken thuis, dus het contact met collega’s is veel minder dan normaal en je staart wel heel veel naar een computerscherm. De periode vroeg dus om adaptatievermogen: op een andere manier onderzoek uitvoeren dan dat ik gewend was. Alhoewel het gelukt is, hoeft het van mij niet nog een keer te gebeuren. Gelukkig hoeft dat ook niet. Ik ben afgestudeerd en doorstuderen zit er voorlopig nog niet in.

En nu?

Tot en met eind september blijf ik bij AVH als junior ondersteuner. In deze periode werk ik aan enkele interne projecten. In de tussentijd kijk ik verder naar wat het werkveld te bieden heeft. Ik ben pas 21 dus ik kan nog alle kanten op in mijn carrière.

Ook interesse in een (afstudeer)stage bij AVH?

Heb je interesse in een stage of afstudeerstage bij Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving? Klik hier om te kijken of we een vacature hebben of neem contact met ons op via 085 – 401 64 09 of info@veiligheidenhandhaving.nl.