Week van de Veiligheid: Tip 1 – Fietsveiligheid

Steeds meer gemeenten hebben verkeersveiligheid opgenomen in hun integraal veiligheidsbeleid.
Hier enkele tips!

De dagen worden nat en donker. Niet de beste ingrediënten voor een verkeersveilige gemeente. Steeds meer gemeenten hebben verkeersveiligheid opgenomen in hun integraal veiligheidsbeleid. In het kader van de Week van de Veiligheid hierbij enkele laagdrempelige en praktische tips om de verkeersveiligheid voor fietsers én bestuurders te verbeteren:

Rij MONO

 • Attendeer bestuurders van fiets en auto op handsfree rijden. Breng hiervoor logo’s aan op de wegen en fietspaden van de forensenroutes en schoolroutes. Doe dit met een hogedrukspuit of met milieuvriendelijke en tijdelijke verf.
 • Koppel hieraan een persmoment met de wethouder Verkeer. Neem in het persbericht en je eigen communicatie handelingsperspectief op voor de bestuurder en je hebt gelijk een groot bereik.
 • Verander de wereld en begin bij jezelf. Elke gemeente heeft wel leenfietsen, scooters en auto’s. Zorg als gemeente dat ook deze zijn voorzien van een houder voor de telefoon. Aan deze actie kan ook een persmoment met oproep aan de rest worden gekoppeld. Zoek hierbij eventueel de verbinding met een grote ondernemer in de gemeente. Ook biedt de overheid campagnemateriaal aan.
 • Voor meer informatie zoals handelingsperspectieven en campagnemateriaal etc. ga naar deze website.

IK VAL OP!

 • Voer een integrale controle uit op fietsverlichting. Zorg dat mensen kunnen kiezen tussen een boete en verder lopen of het ter plekke kopen of laten repareren van de fietsverlichting.
 • Partners die je hierbij kunt betrekken zijn je handhavers, politie, rijwielhandelaren, fietsersbond, buurtverenigingen, de ANWB en Veilig Verkeer Nederland.
 • Deze actie kan ook prima los georganiseerd worden van de Week van de Veiligheid.
 • Zoek hierbij de verbinding met de afdeling Verkeer en de wethouder Verkeer voor een persmoment om zo het bereik van de actie te vergroten.
 • Voor meer informatie zoals handelingsperspectieven en campagnemateriaal etc. ga naar daarkunjemeethuiskomen.nl/fietsverlichting

ELEKTRISCHE FIETSEN

 • Organiseer fietslessen voor ouderen. De elektrische fiets maakt dat met name ouderen langer actief en mobieler zijn. Keerzijde is dat het aantal verkeersongevallen met ouderen toeneemt, veelal zitten ze hierbij op een elektrische fiets.
 • De fietsersbond heeft een fietsschool voor senioren.

Onvoldoende tijd of capaciteit om met verkeersveiligheid bezig te zijn? Neem dan contact met een van onze adviseurs op en zie wat wij voor u kunnen doen. Er zijn junioren die een korte opdracht kunnen vervullen. Ook bieden wij samen met Newpublic een traineeprogramma voor als u op zoek bent naar een junior beleidsadviseur. Heeft u wel een vacature maar onvoldoende tijd om deze junior te begeleiden op ontwikkeling en inhoud dan kunnen wij dat van u overnemen.