Week van de Veiligheid: Tip 3 – Een groet doet goed

We zeggen vaak dat Nederland individualiseert. Maar als dat zo is, kunnen we toch samen het tij keren? Start klein en simpel met een groet.

We horen vaak dat ‘Nederland individualiseert’ en dat niemand dat een goede ontwikkeling vindt. Deze individualisering heeft invloed op onze veiligheidsbeleving. We kennen onze buren steeds minder goed. We durven mensen minder makkelijk aan te spreken en kroppen onze irritaties op waardoor de tolerantie steeds verder afneemt. Een ontwikkeling die de meeste burgers betreuren.

Maar als dat zo is, waarom keren we dat tij dan niet samen? Start klein en simpel en begin met een groet. Stimuleer dat bewoners elkaar weer begroeten.

  • In Zwolle zijn in augustus door de wethouder de eerste zwaaistenen gelegd. Met een sjabloon is een hand op een tegel aangebracht voor een woning waarvan de bewoner het leuk vindt als je even zwaait. Deze handen staan verspreid door de buurt en moet bijdragen aan de sociale cohesie in de wijk.
  • In het programma Make Holland Great Again van BNNVARA wordt uitgelegd hoe contact tussen mensen bijdraagt aan het geluksgevoel. Zij komen hierbij met diverse praktische tips hoe je als gemeente of organisatie een bijdrage kunt leveren aan meer intermenselijke ontmoetingen en contact. Hierbij een paar suggesties:
    • Leg praatzones aan op centrale plekken in je gemeente.
    • Hang in de lift of wachtruimte posters op die aanzetten tot een dialoog
    • Zie ook het programma Make Holland Great Again.
  • Het groeten geldt ook voor de ambtenaar op straat. Stimuleer dat de handhaver en toezichthouders mensen actief begroeten op straat. Maak je met collega’s een lunchwandeling, heb dan ook oog voor de mensen die je passeert. Een klein knikje is soms al genoeg.
  • Maak je als wijkprofessional zichtbaar voor de buurt. Ga eens als handhaver, wijkagent en andere wijkprofessional samen met een statafel bij de buurtsuper staan en ga op een laagdrempelige manier het gesprek aan. Ook dat gesprek begint met een simpele groet.