Week van de Veiligheid: Tip 6 – De andere kant van drugsgebruik

Het grootste gedeelte van de aanpak van drugs is gericht op de aanbieders. Geef echter ook als gemeente aandacht aan de vraagkant. Zijn burgers zich wel bewust van hun aandeel? Hierbij enkele tips.

Ondermijning, de kranten staan er vol mee na de moord op een advocaat. Grote strafprocessen over liquidaties, dumpingen van drugsafval, plofkraken en burgemeesters die om meer geld en capaciteit vragen voor de aanpak van ondermijning. Het grootste gedeelte van de aanpak is gericht op de aanbieders. Steeds harder wordt echter ook het geluid om naar de vraagkant te kijken.

Veel mensen in Nederland vinden dat een paar keer per jaar drugsgebruik niet erg is. Bijvoorbeeld op een feestje, met vrienden thuis of tijdens een festival. Diezelfde burgers moeten inzien dat achter die ene snuif thuis, op kantoor of op dat feestje een harde wereld schuilgaat waarbij mensen worden misbruikt voor de productie en transport (denk aan slavernij en mensenhandel). De handel op straat of aan de deur vergroot het gevoel van onveiligheid in de wijk. Helemaal als criminelen elkaar omleggen in winkelcentra en woonwijken voor het vergroten van hun marktaandeel. Daarbij hebben zij geen oog voor de kinderen op straat. De schok is dan groot én tijdelijk want de vraag blijft onverminderd hoog.

Daarnaast moeten burgers inzien dat het bezoeken van bijvoorbeeld een duurzaam festival met bekers van gerecycled plastic, afvalscheiding en lezingen over het milieu weinig zinvol zijn als voor de productie van het pilletje of lijntje tijdens dat festival liters chemisch afval is gedumpt in de natuur en enorme stukken bos zijn gekapt.

Kortom, aan elk feestje met drugs kleeft bloed. Als keten moeten we dus niet alleen het aanbod aanpakken maar ook de vraagkant. Maar wat kun je dan doen als gemeente en keten?

  • Bij een woningsluiting vanwege drugs in de media ook wijzen op de maatschappelijk consequenties van drugsgebruik;
  • Haal de gebruiker uit de anonimiteit. Vraag bij een inbeslagname van een of meerdere dealertelefoons aan politie en OM of de gegevens gebruikt mogen worden voor een sms naar alle gebruikerscontacten in die telefoon waarbij duidelijk sprake van een handelscontact. Wijs de gebruiker op de maatschappelijke consequenties. Maak een zorgmelding bij jonge en of zorgelijke gebruikers. Lees dit voorbeeld.
  • Laat evenementenorganisatoren strakker controleren op drugsgebruik en drugshandel. Treed hard op bij overtredingen.
  • Maak voorafgaand aan een evenement reclame over de risico’s en maatschappelijke consequenties van drugsgebruik, verwijs daarbij ook naar Meld Misdaad Anoniem.