Adviseur Jaco Huisman over zijn opdracht bij de VNG

Jaco Huisman - Adviseur Veiligheid en Handhaving bij Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving (AVH)
Jaco Huisman – Adviseur

Deze zomer is Jaco Huisman gestart bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. In dit artikel vertelt Jaco over zijn rol en ervaringen tot nu toe. Tevens deelt hij met ons hoe hij zijn eerste paar maanden bij het Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving heeft ervaren.

De opdracht
Jaco is samen met twee andere adviseurs gestart met de uitvoering van de gezamenlijke actieagenda gemeentelijke handhaving 2022-2024. “De actieagenda vraagt om een gezamenlijke visie vanuit gemeenten, de VNG en partners hoe gemeentelijke handhaving er op het gebied van leefbaarheid en veiligheid er in 2025 uit zou moeten zien. De stip op de horizon is een professioneel handhaving- en toezichtapparaat met een duidelijke taak en een goede (operationele) samenwerking met in- en externe veiligheidspartners, met name politie (VNG, 2023).” Jaco is voor deze actieagenda verantwoordelijk voor de strategische vraagstukken en de advisering van het bestuur van de VNG. De andere adviseurs houden zich onder andere bezig met zaken zoals de actualisatie van het uniform van handhavers, een landelijk functieprofiel en de positie van opleiding & trainingen.

Wapenstok
Een interessant item waar Jaco afgelopen zomer mee begon was een aangenomen motie op het VNG-congres over de wapenstok. Vanuit zijn positie als adviseur binnen de VNG moest hij samen met het ministerie, politie en OM tot een oplossing komen. Hierin merkte Jaco dat gemeenten heel divers zijn in hun opvattingen en meningen over verschillende zaken. De kunst was om van met die verschillende opvattingen tot één gedragen “VNG standpunt” te komen. Mooi om te zien dat dit ook gelukt is.

Hoe bevalt het bij de VNG?
“Het bevalt goed maar het was zeker even wennen. Ik kom van een enorm dynamisch handhavingsteam en het is aan het begin een uitdaging om dan om te schakelen naar de inhoudsgerichte functie als adviseur. Dit vraagt meer focus van mezelf, echter heb ik de ervaring dat als je een aantal weken bezig bent dat je je eigen weg vindt in een nieuwe organisatie. Het is een enorm leuke club waar heel veel verschillende expertises rondlopen. Het is mooi om te zien dat het onderwerp handhaving steeds meer op de agenda komt bij de VNG, mede omdat het complex is en de vraag ernaar enorm stijgt.

Hoe bevalt het bij de AVH?
“Ook dat was nieuw voor mij. Ik ken AVH al een tijdje en wist in wat voor organisatie ik zou stappen. Het mooie is dat je een toegevoegde waarde kan zijn voor verschillende opdrachtgevers en dat je een duurzaam product kan achterlaten wat verder gaat dan je eigen opdracht bij de organisatie. Tevens is de diversiteit van jong en oud, veel ervaring en net begonnen, een interessante verhouding bij AVH. Jonge mensen hebben toch een andere dynamiek en visie en vaak komen zij met nieuwe inzichten waar ik niet aan had gedacht. Een mooi voorbeeld van de fijne sfeer is toch wel het met elkaar tafeldekken en het samen lunchen op de woensdagen. De band die je daar opbouwt is enorm gaaf.”

Interesse?

Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden, neem contact met ons op.

Bekijk meer projecten ↵